Ποκερ

Πόκερ, ένα παιχνίδι στρατηγικής ή τύχης;

Πολλοί άνθρωποι που είναι νέοι στο χώρο τείνουν να έχουν μια λάθος αντίληψη για το πόκερ λόγω της πολυπλοκότητας του παιχνιδιού και της φήμης που είχε στο παρελθόν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πόκερ έχει να κάνει μόνο με μπλόφες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι καθαρά ένα παιχνίδι τύχης. Κάποιοι εξακολουθούν να το φαντάζονται ως παιχνίδι τζόγου που παίζεται από άτομα σε σκοτεινά υπόγεια γεμάτο με καπνό τσιγάρου που φωτίζονται από φώτα που τρεμοπαίζουν. Παρά το γεγονός ότι το πόκερ μπορεί είναι κάτι διαφορετικό για το καθένα, αυτό το άρθρο θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

ποκερ

Τα παιχνίδια πόκερ έχουν εξελιχθεί για περισσότερους από δέκα αιώνες και όλα περιλαμβάνουν τις ίδιες βασικές αρχές κατάταξης των καρτών και τη χρήση της μπλόφας για να παραπλανήσουν τους αντιπάλους.

Ένα γαλλικό παιχνίδι που ονομάζεται Poque και ένα γερμανικό παιχνίδι που ονομάζεται Pochen έγιναν πολύ δημοφιλή τον 17ο και 18ο αιώνα. Και τα δυο αναπτύχτηκαν από το ισπανικό παιχνίδι του 16ου αιώνα που ονομάζεται Primero στο οποίο υπήρχαν τρία φύλλα που μοιράζονταν σε κάθε παίκτη. Η μπλόφα ή τα υψηλά πονταρίσματα έχοντας μέτριες ή κακές κάρτες για να παραπλανήσουν τους αντιπάλους ήταν αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού. Το Primero χρονολογείται από το 1526 και συχνά αναφέρεται ως η «μητέρα του πόκερ», καθώς ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη έκδοση του παιχνιδιού που σχετίζετε άμεσα με τη σύγχρονη εκδοχή του.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Άγριας Δύσης της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα σαλούν με ένα τραπέζι πόκερ μπορούσε να βρεθεί σχεδόν σε κάθε πόλη. Επίσης, ήταν εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου όταν οι στρατιώτες και των δύο στρατών το έπαιζαν.

Για λίγο περισσότερο από δύο αιώνες το πόκερ δεν έμεινε ποτέ στάσιμο. Από την ταπεινή αρχή του στις όχθες του Μισισιπή, η δημοτικότητα αυτού του δημοφιλούς παιχνιδιού έχει αυξηθεί δραματικά για να εξελιχθεί σε πολλές παραλλαγές και υπό-παραλλαγές.

Όσον αφορά το πόκερ στην Ελλάδα, πριν λίγα χρόνια ίσως βρισκόταν αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με το εξωτερικό, όμως αρκετοί έλληνες παίκτες ασχολούνται πλέον επαγγελματικά με αυτό και καταφέρνουν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις σε διάσημα τουρνουά.

Ας μιλήσουμε τώρα για τα πιο δημοφιλή είδη του και ας αναλύσουμε το πιο δημοφιλές από αυτά:

Texas Hold’em

Το Texas Hold’em έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του ως την πιο αγαπημένη μορφή στον κόσμο του πόκερ. Είναι εύκολα το πιο πολυπαιγμένο και το πιο προβεβλημένο παιχνίδι που παίζεται σε κάθε ιστόποτο πόκερ στο διαδίκτυο. Είναι το παιχνίδι που προτιμούν τις περισσότερες φορές στα μεγάλα live τουρνουά καθώς επίσης και στα μεγαλύτερα παιχνίδια μετρητών.

Η δημοτικότητα του Texas Hold’em ίσως βασίζεται στην απλότητα του και επειδή είναι σχετικά εύκολο για κάποιον να το μάθει. Το να γίνει όμως κάποιος μάστερ του παιχνιδιού είναι πολύ δύσκολο, αλλά η απαιτητική φύση του παιχνιδιού είναι ένα μεγάλο μέρος της γοητεία του.

Σε κάθε παρτίδα του Texas Hold’em όλες οι μάρκες που έχουν ποντάρει οι παίκτες τοποθετούνται σε ένα ποτ. Ο στόχος είναι να προσπαθήσετε να κερδίσετε το ποτ και όλες τις μάρκες που υπάρχουν σε αυτό είτε έχοντας το καλύτερο χέρι από όλα τα πονταρίσματα που έχουν παιχτεί ή κάνοντας όλους τους αντιπάλους σας να πάνε πάσο από τα πονταρίσματα που τοποθετείτε. Αν δύο ή περισσότεροι παίκτες έχουν χέρια ίσης αξίας, τότε το ποτ χωρίζεται και οι μάρκες μοιράζονται σε ίσα μέρη μεταξύ των παικτών.

Βασικά στοιχεία του Texas Hold’em

Μια παρτίδα του Texas Hold’em ξεκινά με τον παίκτη στα αριστερά του Ντίλερ ποντάροντας υποχρεωτικά, γνωστό ως το Small Blind και με τον παίκτη δύο θέσεις αριστερά του Ντίλερ ποντάροντας επίσης υποχρεωτικά, γνωστό ως το Big Blind. Το Big Blind είναι διπλάσιο του Small Blind και το ακριβές μέγεθος αυτών των στοιχημάτων είναι προκαθορισμένο πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Σε κάθε παρτίδα ένας παίκτης πρέπει να καθορίζεται ως Ντίλερ, ακόμη και αν οι παίκτες οι ίδιοι δεν μοιράζουν τις κάρτες. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι οι παίκτες παίρνουν σειρά για να πληρώσουν το ποντάρισμα. Συνήθως ένα κουμπί (button) τοποθετείτε μπροστά από το Ντίλερ για τους σκοπούς της αναγνώρισης. Αυτό το κουμπί μετακινείτε ένα διάστημα προς τα αριστερά στο τέλος της κάθε παρτίδας.

Επίσης σε κάθε παρτίδα στους παίκτες μοιράζονται δύο φύλλα, κλειστά και ένα τη κάθε φορά ακολουθώντας μια δεξιόστροφη κατεύθυνση στο τραπέζι. Οι παίκτες μπορούν να δουν τις δικές τους κάρτες και ακολουθεί ένας γύρος πονταρίσματος.

Μετά τον πρώτο γύρο στοιχημάτων τρία φύλλα μοιράζονται ανοιχτά στο τραπέζι. Αυτά είναι γνωστά ως τα Κοινά Φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε από τους παίκτες. Συνολικά πέντε Κοινά Φύλλα μοιράζονται στο Texas Hold’em και κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των πέντε καρτών και των δύο κλειστών φύλλων τους για να κάνουν ένα χέρι πόκερ πέντε φύλλων.

Τα πρώτα τρία Κοινά Φύλλα που μοιράζονται είναι γνωστό ως το Flop. Ένας δεύτερος γύρος πονταρίσματος πραγματοποιείται όταν μοιραστεί το Flop. Ένα τέταρτο Κοινό Φύλλο, το Turn, μοιράζετε στη συνέχεια και ένας τρίτος γύρος πονταρίσματος ακολουθεί. Το πέμπτο και τελευταίο Κοινό Φύλλο μοιράζεται τότε. Αυτό είναι γνωστό ως το River και ακολουθείται από ένα τέταρτο και τελικό γύρο στοιχημάτων. Τα χέρια συγκρίνονται και ο παίκτης με το καλύτερο χέρι κερδίζει.

Μια παρτίδα μπορεί να τελειώσει πρόωρα σε οποιοδήποτε από τους γύρους πονταρίσματος, αν όλοι οι παίκτες εκτός από ένα πάνε πάσο. Ο παίκτης που δεν πήγε πάσο νικάει.

Omaha

Το Omaha μοιράζεται ορισμένες ομοιότητες με το Texas Hold’em. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές online παιχνίδι και συχνά το προτιμούν οι παίκτες λόγω της δράσης που δημιουργείτε. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές παραλλαγές στο Omaha και οι δύο πιο κοινές είναι το Omaha High και το Omaha Hi-Lo.

Seven Card Stud

Το Seven Card Stud είναι ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια πόκερ μετά το Texas Hold’em και ίσως η πιο ευρέως διαδεδομένη έκδοση του παιχνιδιού που προτιμούσαν σοβαροί παίκτες και επαγγελματίες. Σε αυτή την παραλλαγή έχετε περισσότερα δεδομένα για να χρησιμοποιήσετε και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη στρατηγική και δεξιότητες που εμπλέκονται και λιγότερη τύχη.

Razz

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές ή τόσο γνωστό όσο άλλα παιχνίδια πόκερ, το Razz το απολαμβάνουν πολλοί παίκτες. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν κάποιος το παίζει για πρώτη φορά επειδή είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να έχεις τη χαμηλότερη αξία χεριού και όχι την υψηλότερη για να νικήσεις. Πέρα από αυτό, οι κανόνες δεν είναι πραγματικά πολύ περίπλοκοι.

Five Card Draw

Το Five Card Draw είναι ένα παιχνίδι με λιγότερη στρατηγική σε σχέση με πολλά άλλα παιχνίδια πόκερ και έχει πολύ απλούς κανόνες. Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που το Five Card Draw είναι συχνά το πρώτο είδος πόκερ που οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να παίξουν. Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι για να το παίξετε στο σπίτι και μπορείτε να το βρείτε στους περισσότερους διαδικτυακούς ιστότοπους πόκερ.

παιχνιδια ποκερ

Η ώρα της απόφασης

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι αποφάσεων. Και όσο καλύτερες είναι οι αποφάσεις που παίρνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα να αναδειχτείτε ως νικητής. Συνεπώς, αν θέλετε να παίζετε για να κερδίζετε θα πρέπει όχι μόνο να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή αλλά και ταυτόχρονα να προκαλείτε λάθη στους αντιπάλους σας. Ένας πολύ γνωστός συγγραφέας του πόκερ εξηγεί ότι ένα λάθος στο πόκερ είναι η διαφορετική απόφαση που θα παίρνατε όταν θα ξέρατε τις ακριβείς κάρτες του αντιπάλου σας.

Ωστόσο, ακόμη και αν εσείς γνωρίζατε τις ακριβείς κάρτες του αντιπάλου σας δεν θα είναι πάντα σαφές ποια ακριβώς είναι η σωστή απόφαση. Και αυτό γιατί εκτός από τις κάρτες του αντιπάλου, έχετε επίσης ελλιπείς πληροφορίες για την αντίδραση του αντιπάλου σας σε σχέση με την απόφασή σας. Ως εκ τούτου, ένα λάθος στο πόκερ θα ήταν η διαφορετική απόφαση από αυτή που θα παίρνατε αν γνωρίζατε τις ακριβείς κάρτες και την ακριβή αντίδραση του αντιπάλου σας, ένα διαφορετικό παιχνίδι από το «βέλτιστο παιχνίδι».

Ένα παιχνίδι δεξιοτήτων

Μερικές φορές το βέλτιστο παιχνίδι είναι απλώς μια μαθηματική άσκηση, όπως η ενέργεια all-in σε ένα χέρι με τις σωστές πιθανότητες.

Άλλες φορές το βέλτιστο παιχνίδι θα είναι να περιορίσετε το εύρος του χεριού του αντιπάλου σας όσο το δυνατόν περισσότερο με βάση τις κάρτες που αποκαλύπτονται, την αντίδρασή του στις αποφάσεις σας, το μοτίβο πονταρίσματος που ακολουθεί, καθώς και τη πρόβλεψη της αντίδρασης του με βάση αυτά που ξέρετε για αυτό το πρόσωπο. Και αυτός είναι ο παράγοντας της δεξιότητας στο παιχνίδι.

Για να πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το βέλτιστο παιχνίδι με κάθε απόφαση που παίρνετε, χρειάζεστε πολύ πειθαρχία, υπομονή και μερικές φορές τόλμη. Είναι μια τέχνη που λέγεται ότι παίρνει μια ζωή για να την τελειοποιήσετε.

Ένα παιχνίδι τύχης

Μερικές φορές το βέλτιστο παιχνίδι θα μπορούσε να σας οδηγήσει να βάλετε μερικά ή όλα τα χρήματά σας στο ποτ ενώ είστε μπροστά στη παρτίδα. Ωστόσο, ο αντίπαλός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κάρτες που υπάρχουν για να βελτιώσει προς το καλύτερο το χέρι του ή ακόμα χειρότερα να σταθεί τυχερός και να κερδίσει ένα ανώτερο φύλλο.

Άλλες φορές μπορεί να σας μοιράσουν ένα πολύ καλό χέρι μόνο για να ηττηθείτε από ένα πολύ απίθανο και καλύτερο χέρι του αντιπάλου σας. Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο της τύχης στο πόκερ.

Η τύχη είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού που δεν μπορείτε να ελέγξετε και μερικές φορές αποτελεί το καθοριστικό παράγοντα. Μπορεί να κάνει τον έμπειρο επαγγελματία να χάσει από τον αρχάριο ή να μετατρέψει το βέλτιστο παιχνίδι σε μια καταστροφή.

Τι είναι το πόκερ τελικά;

ποκερ ελλαδα

  • Έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα; Τα χρήματα σίγουρα προσθέτουν ενθουσιασμό και συγκίνηση στο παιχνίδι. Αν νομίζετε ότι έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, τότε μάλλον θα θέλετε να κερδίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και για να το πετύχετε αυτό το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις όσο το δυνατόν συχνότερα.
  • Έχει να κάνει με τις μπλόφες; Η μπλόφα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο για να πλησιάσετε το βέλτιστο παιχνίδι ή και για να προκαλείτε λάθη στους αντιπάλους σας.
  • Μήπως έχει να κάνει με την τύχη; Σίγουρα, η τύχη είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά πώς μπορεί ένα παιχνίδι που παίρνει μια ζωή για να το τελειοποιήσετε να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η τύχη;

Εάν ενδιαφέρεστε να παίξετε πόκερ Ελλάδα υπάρχουν διάφορες εταιρίες που προσφέρουν αξιόπιστο, ασφαλές και νόμιμο πόκερ με τη δυνατότητα να παίξετε ζωντανά σε ειδικά διαμορφωμένα ψηφιακά δωμάτια μαζί με πραγματικούς παίκτες.

Σχετικά με εμάς

Kazinopro - Καζίνο, φρουτάκια, ρουλέτα και περιγραφές παιχνιδιών πόκερ, συμβουλές και κριτικές.

Διαφημίσεις